Het in de Tweede Wereldoorlog opgebroken baanvak Den Haag-Scheveningen werd in 1947 herlegd. Bijgaand enkele afbeeldingen van de heraanleg en het nieuwe emplacement te Scheveningen. De afbeelding hierboven toont het oude emplacement en het nog uit de NRS-tijd daterende station waarvan een deel van de kap onlangs in Delft is teruggevonden.

Tijdens de aanleg van de lus en de daarbinnen liggende kopsporen werd gebruik gemaakt van een omloopspoor met een tijdelijk kopeindpunt; op de foto iets rechts van het midden.

De Badhuisweg met op de achtergrond het Kurhaus.

Het nieuwe emplacement.

Rechts een tramtrein betsaande uit een lage A500 en twee lage B500'en.

De opstelsporen werden in 1949 gebruikt voor opslag van enig afgevoerd Haarlemse trammaterieel en in 1957 ...

... voor spitsmaterieel (en in 1958 en -'59 af te voeren B200- en B500'en).
Op woensdag 13 juli 2016 is in Haarlem de Stichting De Nieuwe Blauwe Tram opgericht. Deze stichting beoogt de reconstructie van een zogenoemd Tweelingstel van de voormalige Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg Maatschappij (NZH) mogelijk te maken. Dit type tram is in 1932 gebouwd en was bestemd voor de door de Bollenstreek lopende tramlijn Leiden-Haarlem. Omdat de gemeente Haarlem geen trams langer dan tien meter in de binnenstad duldde, werden twee trams van iets meer dan tien meter op een zogenoemd Jacobsdraaistel geplaatst waardoor toch een tram met een aanzienlijke lengte ontstond. Maar om te benadrukken dat het om twee rijtuigen ging, kregen ze aparte nummers. De A600-en hebben uiteindelijk dienst gedaan op het hele net. Dat bestreek het gebied van Schoten (Haarlem Noord / Soendaplein) tot en met Scheveningen. Omdat de A619/620 in 1949 de laatste tram was die van Leiden naar Haarlem en in 1961 de laatste tram was die van Leiden naar Den Haag en aansluitend de remiserit van Den Haag naar Voorburg reed, zal dit nummer worden toegekend aan de reconstructie.

Voor meer info:
info(a)denieuweblauwetram.nl
Facebook: De Nieuwe Blauwe Tram
St. De Nwe. Blauwe Tram

Op 17 september 1960 is Tweeling A619/620 op weg van Noordwijk naar Leiden. Foto L.J.P. Albers

Het interieur van de A619/620 is door L.J.P. Albers op 19 augustus 1961 in de remise Voorburg gefotografeerd


O P R O E P

Een groot aantal liefhebbers en souvenirjagers wist destijds, voorafgaande aan de sloop, gelukkig diverse tramzaken te bemachtigen.
De stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram is dan ook nog steeds op zoek naar al die "geredde" tramvoorwerpen, maar ook naar foto’s, documentatie en uniformstukken die betrekking hebben op de legendarische NZH.

Reacties worden gaarne ingewacht op telefoonnummer: 010 5215215.
of via ons emailadres: blauwetram.


Klik op de bovenste afbeelding voor de echte "Blauwe Tram"-fluit.